Het beheer en onderhoud van drie rotondes in de gemeente Bedum gaan over naar plaatselijke bedrijven. Die bedrijven hebben aangegeven de rotondes te willen ‘adopteren’. Het beheer en onderhoud van de rotonde in de Groningerweg bij Zuidwolde gaat over naar het Tuincentrum Eldorado in dat dorp; de twee rotondes in Bedum komen in beheer bij Groenvoorziening A.J. Van der Werf B.V. in Bedum. Dat laatste bedrijf heeft ook andere bedrijven uit Bedum ingeschakeld.

De gemeente Bedum ziet in het ‘adoptieplan’ mogelijkheden om te bezuinigen op het groenbudget.   Het groenbudget van de gemeente staat al enige jaren onder druk. Voor de overname van de rotondes betalen de bedrijven een jaarlijkse ‘huur’ aan de gemeente. Het uitbesteden van het beheer van rotondes gebeurt in meer Nederlandse gemeenten.

De bedrijven die een rotonde adopteren, kunnen die  gebruiken voor bescheiden reclame-uitingen. Groenvoorziening A.J. Van der Werf gaat de twee rotondes in de Waldadrift in Bedum onderhouden. Het bedrijf heeft overeenkomsten gesloten met andere bedrijven die op de rotondes kunnen adverteren.

Het gaat om Abiant uitzendgroep, ODN Oil, bakkerij Klaes Hoekstra, Administratiekantoor Woldendorp, Autobedrijf Velting, Van Bruggen bestratingen en Bike Store Kuiper.