Voor de Vlinderstichting zaaien wij bij het Hunebedcentrum in Borger-Odoorn een stuk voormalig grasland in met een speciaal inheems bloemenmengsel. Graslandvlinders verdwijnen snel uit Europa en ook met bijen gaat het, zoals bekend, niet goed. De Vlinderstichting begon daarom het project Idylle. Doel van Idylle is het maken van bloemrijke plekken voor vlinders, bijen en mensen. Kars Veling, van de Vlinderstichting: “Het stuk grasland dat nu wordt ingezaaid moet over een paar jaar één grote bloemenzee zijn waar vlinders, bijen én mensen van kunnen genieten. We zijn dit jaar begonnen met het aanleggen van zulke idylles, dus we zien nog niet direct resultaten. Volgend voorjaar zal het er bij het Hunebedcentrum al leuk uitzien, dan wordt de idylle ook officieel geopend. Maar we gaan voor duurzaam, dus echte bloemenzeeën hebben we pas over een paar jaar”.

In de idylles worden alleen inheemse bloemen gezaaid. “We doen dit door heel Nederland, maar overal kijken we goed naar wat in de omgeving past. Uitheems spul is misschien mooi gekleurd, maar inheemse bloemen zullen hier het beste aanslaan en dan weet je zeker dat je over vijf jaar de meeste bloemen hebt”.

Het project is hard nodig, zegt Kars. “Vlinders en bijen gaan achteruit, er zijn gewoon veel minder bloemen dan vroeger. In het boerenland staat geen enkele bloem meer en waar vroeger de bermen nog wel eens een toevluchtoord waren, worden deze nu vaak verkeerd gemaaid waardoor bloemen en dus vlinders en bijen ook daar verdwijnen. Daar willen we wat aan doen en de Postcodeloterij heeft ervoor gezorgd dat we dat op tientallen plekken in Nederland kunnen. Bij het Hunebedcentrum komen heel veel mensen. We doen dit natuurlijk voor de vlinders en bijen, maar we vinden het ook heel belangrijk dat mensen van de bloemen kunnen genieten en ervan leren”.