Comfortabel fietspad maakt fietsen aantrekkelijk

Dagelijks maken zo’n 1.200 mensen gebruik van het fietspad tussen Groningen en Bedum. Toch laat het fietspad wel te wensen over qua comfort en verkeersveiligheid. Om het fietsen aantrekkelijker te maken, gaan we er een Fietsroute Plus van maken.

Wat is een Fietsroute Plus?

Een Fietsroute Plus is een fietspad dat breder en comfortabeler is dan een gewoon fietspad. Door de aanleg van deze fietsroutes moet het fietsen prettiger en veiliger worden, waardoor op afstanden tot vijftien kilometer meer mensen voor de fiets kiezen in plaats van de auto.

Problemen met het huidige fietspad

Het fietspad tussen Bedum en Groningen is één van de vijf meest onveilige fietspaden in onze provincie. Een goede reden dus om dit fietspad onder handen te nemen. Daarnaast is het fietspad op grote delen erg smal, ligt het fietspad dicht op de weg en is de verharding oncomfortabel. Op de rotonde bij de oprit naar de N-46 kunnen de fietsers de Groningerweg op een veilige manier oversteken.

Wat is het plan?

De Fietsroute Plus gaat langs de Groningerweg lopen: tussen Bedum en de oprit naar de N46 aan de westkant van de Groningerweg en tussen de oprit van de N46 en de Boterdiepsbrug in Groningen aan de oostkant van de Groningerweg. Het fietspad wordt 3,5 meter breed, van beton en komt op de meeste plekken op 6 meter van de weg te liggen. Hierdoor hebben fietsers minder last van het autoverkeer.

Niet zomaar een fietspad

Een Fietsroute Plus is niet zomaar een fietspad. Daarom is er bij de uitwerking van de route ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld verlichting, beschutting en schuilmogelijkheden. Bij de rotonde Waldadrift in Bedum wordt een schuilplek gerealiseerd. Op verschillende plekken langs het tracé komt beschutting in de vorm van struiken/bosjes. De kruisingen worden verlicht met lage (duurzame) lichtmasten en in bochten komt begeleidende verlichting in het wegdek.

 Klik hier voor het beplantingsplan en hier voor het Landschappelijksontwikkelingsplan Noord Groningen