Skip to main content
Nieuws

Kerk Klein WetsingeKerk Klein Wetsinge

By 30 juni 2015No Comments

Voor de stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) zijn we momenteel bezig met de uitbreiding van het terras aan de voorzijde. Lees hier het artikel uit het Dagblad van Noorden van zaterdag 27 juni jl.

 

Kerk Klein Wetsinge wordt ‘mooie kamer van het dorp’

Na een verbouwing die ruim anderhalf jaar geleden is begonnen, is de kerk van Klein Wetsinge gistermiddag opnieuw in gebruik genomen. De kerk, die eigendom is van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), krijgt de functie van ‘mooie kamer van het dorp’.

Voorheen was de kerk al een ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners, maar sinds de verbouwing is de kerk daar nog beter voor toegerust. Voortaan vervult de kerk ook de rol van kleinschalige voorziening voor recreatie en toerisme. Recreanten kunnen er terecht voor koffie met gebak of een lunch. Ook is de kerk te huur voor huwelijken, vergaderingen en evenementen. In het schip van de kerk zijn twee ovale ruimtes gebouwd, waarin een keuken en toiletten zijn ondergebracht. Een nieuwe trap leidt naar het eeuwenoude uurwerk, dat is verbonden met de wijzers van de torenklok. Bezoekers kunnen het uurwerk bekijken en vervolgens via een loopbrug tussen het plafond en de nok van het dak naar de achterkant van de kerk lopen. Daar treffen ze een ruimte aan, waar ze via een breed raam kunnen genieten van een wijds uitzicht op het Reitdiepgebied.

De kerk wordt gerund door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen, beiden geboren en getogen Groningers. Ze hebben hun sporen verdiend in de horeca in Limburg, waar ze twintig jaar lang een restau rant hadden.

Ze werkten er zo veel mogelijk met ambachtelijke methoden en met gebruik van biologische producten uit de directe omgeving.

Het echtpaar is uit heimwee teruggekomen naar Groningen en wil in Klein Wetsinge weer zoveel mogelijk met streekproducten gaan werken, vertelt Inez. Je kunt hier straks ook met groepen eten, maar wel op afspraak”, zegt ze.. “”We zullen in de zomer bijna altijd open zijn en in het winterseizoen zoveel mogelijk.

Voorzitter Arie de Leeuw van de plaatselijke commissie vertelde dat de kerk vooral een ontmoetingspunt moet zijn. Ook al worden hier nauwelijks meer diensten gehouden, de belangrijkste functie die de kerk altijd heeft gehad, is die van ontmoetingspunt en gemeenschapshuis. Hier kunnen activiteiten zoals gezamenlijke maaltijden worden gehouden om de gemeenschap te versterken. SOGK wil de kerk ook inzetten als startpunt startpunt voor wandel – en fietstochten. Voor het gerief van bezitters van een electrische fiets is er een oplaadpunt aangebracht. De kerk van van Klein Wetsinge behoort nu bovendien tot Bijzondere Locaties Groningen. Deze organisaties exploiteert een aantal monumenten in en nabij Groningen, die worden verhuurd als accomedatie voor onder meer concerten, exposties en feesten. Tot en met vrijdag 31 juli is er een expositie van de Groningse kunstenaar Ben Rikken. Rikken schildert voornamelijk landschappen en stillevens. Warme, expressieve kleuren en een rustige evenwichtige compositie kenmerken zijn schilderijen.

Leave a Reply