Skip to main content

Eerste succes roeken verjagen Winsum

De gemeente Winsum kampt al geruime tijd met overlast van roeken. Aan Groenvoorziening A.J. van der Werf BV de opdracht de roeken te verjagen naar locaties waar niemand last van ze heeft. De eerste successen zijn geboekt.

Roeken zorgen voor geluidsoverlast in de dorpen Rasquert, Winsum, Feerwerd, Adorp en Sauwerd. In Sauwerd worden daarnaast de graven op de oude begraafplaats bevuild met uitwerpselen. Vanaf begin januari is Groenvoorziening A.J. van der Werf BV bezig met het verstoren van roeken op locaties waar ze niet gewenst zijn. Van der Werf medewerker Anne-Jan Staal: “Als het ’s ochtends licht wordt verzamelen roeken zich al op de locaties waar ze nesten willen maken. Nu het voorjaar begint komen ze steeds meer terug op hun oude nestlocaties die ze vaak jaren gebruiken. Door ze ’s ochtends en overdag te verstoren en ook ’s avonds, als ze hun slaapplek opzoeken, ontmoedig je ze om daar weer te nestelen. We verjagen roeken onder andere met geluid. Via een megafoon spelen we alarmkreten af die roeken maken als er gevaar dreigt van bijvoorbeeld een buizerd of havik. Die kreten zijn ooit eens opgenomen en ze werken heel goed. Tijdens de schemering ’s ochtends en ‘s avonds gebruiken we een laserpennetje waarmee we in de bomen en op de roeken schijnen en ook dat blijkt zeer effectief. De schrikreactie is elke keer behoorlijk groot, ze vliegen op en zijn vertrokken.”

De storm van afgelopen najaar zorgde er al voor dat een groot aantal nesten van ongewenste nestlocaties verdween. Wat nog over was is met de hand verwijderd. De gemeente Winsum heeft locaties aangewezen waar roeken wel kunnen nestelen. Anne-Jan: “Nu moeten we het verjagen volhouden tot ze allemaal op de nestlocaties zijn waar we ze willen hebben. Gisteren reed ik langs zo’n nieuwe nestlocatie en ik zag dat er vijf nieuwe nesten zijn gebouwd. Het eerste succes is dus geboekt!”

Leave a Reply