Skip to main content
Het is de dag van de goedheiligman, maar ook de dag waarop de kerstboom gekapt wordt die de Grote Markt in Stad zal versieren. De boom komt dit jaar uit Mussel.
‘Ik heb begrepen dat hij veertien meter hoog is’, zegt Menno Strockmeijer. Hij woont sinds april in de woning naast de grote boom.

In de weg

‘Ik werk zelf bij de gemeente en toen ik hier kwam wonen, zag ik wel een rol weggelegd voor deze boom tijdens kerst.’ Hij moet toegeven dat het mes aan twee kanten snijdt, want hij zal de boom niet missen: ‘Hij staat ons een beetje in de weg. We gaan verbouwen en willen graag wat meer licht in huis.’
De boom is in 1986 geplant door Okko Dijkstra, de vorige bewoner van het pand. Hij is speciaal voor de gelegenheid uitgenodigd. ‘Bijzonder’, noemt hij het. ‘Ik heb destijds twee van deze boompjes gekocht, ze waren zo’n dertig á veertig centimeter. Ik weet de naam niet eens meer.’

Verdriet en trots

‘Het spijt me wel voor die boom’, geeft Dijkstra toe. ‘Ik woon er niet meer, dus het is niet aan mij. Zelf had ik het niet gedaan. Er waren door de jaren heen ook veel mensen die langskwamen en het een mooie boom vonden.’ Treurig maar ook trots, dat is Dijkstra. ‘Ik vind het wel heel mooi dat hij straks op de Grote Markt staat.’