Skip to main content

Ter ere van verzetsstrijder Jacob Geluk hebben we in opdracht van de gemeente Noordenveld een speeltoestel geplaatst aan de Geluklaan in Roden. Jacob Geluk was de opa van onze medewerkster Pia Hummel, dus dat maakte deze opdracht extra bijzonder.

Jacob Geluk (25 maart 1894 – februari 1945) was commandant bij de Rijkspolitie in Groningen. Tijdens de oorlog was hij aangesloten bij zowel de OD als de LO Norg en hielp hij onderduikers. Op 22 december 1944 werd hij gearresteerd door de Landwacht van de Norger ‘Bloedploeg’. Hij werd naar Norg overgebracht en ernstig mishandeld. Daarna werd hij naar Assen getransporteerd, waar het verhoor en de mishandeling verder gingen. Nadat hij op transport is gezet naar Duitsland is niets meer van hem vernomen.

Pia Hummel verzorgt voor zowel Groenvoorziening A.J. van der Werf BV als voor De Roo Drente BV de projectadministratie. Ze is de kleindochter van Jacob Geluk. Pia heeft haar opa nooit gekend en zij en haar ouders wisten tot voor kort niet beter dan dat hij in de gaskamers van Neuengamme was omgekomen. Pia: “Maar de zoon van mijn zusje is bezig met zijn scriptie en hij heeft ontdekt dat mijn opa in Hamburg heeft gewerkt en door uitputting om het leven is gekomen. Op 4 april 1945: vlak voor het einde van de oorlog. ‘Gestorven aan uitputting’ is een algemene term om aan te geven dat iemand niet op een directe manier vermoord is door bijvoorbeeld vergassing”.

Jacob Geluk woonde voor de oorlog in Roden. De Geluklaan in het dorp werd al naar hem genoemd en nu is er in deze laan ter ere van hem een bijzondere ronde schommel geplaatst. Pia: “De herinneringen aan hem blijven we houden. Dat vanuit mijn werk nu een speeltoestel is geplaatst is voor mij en mijn familie heel bijzonder”.

Leave a Reply