Skip to main content

Vandaag is op de kruising van de Schoolstraat, Dr. P. Rinsemastraat en Wilhelminastraat een nieuwe kastanjeboom geplant.

Eens stond in veel gemeenten een Wilhelminaboom. Deze werd geplant ter ere van de troonsbestijging van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina. Zo ook in Vlagtwedde. Deze boom was tijdens de bezettingsjaren voor de Duitsers een symbool van verzet en moest dan ook worden gekapt.

Later werd door de organisatie van de Landbouwbeurs in Vlagtwedde aan de Dr. P. Rinsemastraat een nieuwe Wilhelminaboom geplant. Deze boom werd, in verband met de historische context, vanwege de bouw van het nieuwe appartementencomplex aan de Dr. P. Rinsemastraat, verplaatst naar de hoek van de Dr. P. Rinsemastraat en de Schoolstraat. Het Wilhelminabankje werd toen teruggeplaatst om de boom.

Helaas overleefde de boom de verplaatsing en de kastanjeziekte niet. Hij bood maandenlang een treurige aanblik in het dorp.

Vandaag werd door wethouder Giny Luth,  leerlingen van groep 7 en 8 van de Clockeslach en juf Esther Wolbers een nieuwe kastanjeboom geplant. Deze Aesculus-flava geeft in mei lichtgele tot diepgele korte pluimen met roze gloed en is minder gevoelig voor de kastanjeziekte.

Ook het bankje wordt teruggeplaatst.

Leave a Reply